Veelgestelde Vragen

VRAGEN OVER AFVALLEN EN GEWICHT VERLIEZEN

Vraag: Ik ben een vegetariër,wat kan ik dan eten voor proteïne?

Antwoord: Eieren en sommige zuivelproducten (Griekse yoghurt, kwark) zijn goede mogelijkheden voor sommige vegetariërs. Vis kan voor sommige ook een optie zijn. Rauwe noten, notenpasta, en zaden zijn allemaal uitstekende keuzes voor vegetariërs en veganisten. Peulvruchten kan ook worden gebruikt als een eiwit keuze.

Vraag: Kan je agave siroop/nectar gebruiken als een zoetstof?

Antwoord: Nee, ik adviseer je om geen gebruik te maken van agave nectar. “De meeste agave” nectar “of agave ‘siroop’ bestaat voor 70% tot wel 90% uit chemisch geraffineerde fructose. Daarnaast bevat het geen enzymen, vitaminen of mineralen en doen ze je metabolisme geen goeds. Stevia en xylitol zijn nu de enige twee aanbevolen zoetstoffen in plaats van andere suikers

Vraag: Wat voor olie moet ik gebruiken om mee te koken?

Antwoord: Biologische (koudgeperste) kokosolie is een uitstekende keuze. Kokosolie is rijk aan plantaardige verzadigde vetzuren die minder gevoelig zijn voor beschadiging door verhitting als je op een hoge temperatuur gaat bakken. Voor stoven is biologische boter het beste. Laat de boter echter niet verbranden.

Vraag: Past koffie in een gezond dieet?

Antwoord: Ja, maar drink met mate. Cafeïne kan leiden tot uitdroging. Je lichaam ziet dat als teken van honger, en dat kan leiden tot een gevoel van uitputting. Je mag rustig ‘s ochtends een kopje koffie drinken, maar houd je consumptie onder controle. En drink een glas water bij of na ieder kopje koffie.

Vraag: Kan je tofu gebruiken in een gezond eetpatroon om af te vallen?

Antwoord: De verkrijgbare tofu is sterk bewerkt en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Vermijd het. Als je vegetariër bent, zijn er talloze andere bronnen van eiwitten, zoals biologische eieren, wilde vis, peulvruchten, kaas, ongebrande noten en notenpasta. Vermijd ook soja. Bij regelmatige consumptie kan het schadelijk zijn voor het lichaam.

VRAGEN OVER CALORIEEN

Vraag. Is het woord calorie slecht?

Antwoord. Nee, het is geen slecht woord. De meeste mensen gebruiken het woord calorie omdat ze niet weten wat het betekend. De meesten schrikken ook van het woord. Mede daarom zou ik het woord calorie uit het woordenboek willen schrappen.

Vraag. Waarom wordt het woord calorie vaak verkeerd begrepen?

Antwoord. Nederlanders zijn verteld dat als ze meer calorieën eten dan ze nodig hebben, ze zullen aankomen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Calorieën zijn niet allemaal hetzelfde. Calorieën uit gezond eten zijn anders dan calorieën uit ongezond eten.

Vraag. Wat is een calorie dan?

Antwoord. In het woordenboek staat dat een calorie een warmte-eenheid is. “Het is een honderdste deel van de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 gram water te verwarmen van nul graden Celsius tot 100 graden Celsius.” Oftewel, een calorie komt vrij uit het eten om je lichaam van energie te voorzien.

Vraag. Hoe “verbranden” calorieën?

Antwoord. Je lichaam heeft energie uit eten nodig – calorieën- om te functioneren. Het lichaam heeft ook energie nodig om de meest basale functies te kunnen: ademen, eten verteren etc.

Vraag. Hoeveel calorieën mag ik per dag eten?

Antwoord. Het korte antwoord is “genoeg”. De calorieën die je eet, moeten genoeg energie produceren om je lichaam goed te laten functioneren. Het lange antwoord is dat het aantal calorieën per persoon verschillend is. Het hangt samen met je gewicht, eten, slaap, stress en bezigheden, leeftijd en veel andere factoren.

Vraag. Kun je ook te weinig calorieën eten?

Antwoord. Geloof het of niet, het antwoord is ja! Het grootste probleem met diëten met weinig calorieën is dat je wel afvalt, maar ze kunnen ook zorgen voor gezondheidsproblemen. Een veelvoorkomende bijwerking is dat spieren verslappen, omdat het lichaam te weinig calorieën uit proteïnes kan halen. Extra kwetsbaar is je hart. Als iemand te weinig calorieën eet, verslapt ook je hartspier.

Vraag. Wat zijn de gevolgen van een dieet met weinig calorieën op de lange termijn?

Antwoord. Deze diëten hebben vaak onvoldoende energie om organen gezond te houden. Ze kunnen voor ondervoeding zorgen. Klanten die zulke diëten vaak gevolgd hebben, raad ik aan om maaltijden met veel calorieën te eten, zodat hun organen genoeg energie krijgen om zich te repareren. De meeste klanten zijn verbaasd als ze zien hoeveel eten ze kunnen eten om toch gewicht te verliezen.

Vraag. Als ik geen calorieën tel, hoe kan ik mijn eetgewoontes dan controleren?

Antwoord. Na een tijdje zul je leren hoeveel je lichaam nodig heeft. Mensen zijn geboren met de eigenschap dat ze “weten” als ze genoeg voedingsstoffen hebben binnengekregen en wanneer het meer nodig heeft. Mijn ervaring leert dat de meeste jo-jo dieters en andere mensen die lang met gewichtsproblemen kampen, niet goed naar hun lichaam “luisteren”. Dit kan wel geleerd worden.

Vraag. Hoe bedoel je, “luisteren” naar mijn lichaam?

Antwoord. Een dieet is een verandering in je levensstijl, je leert hoe je het beste eten bereid en hoe groot de porties moeten zijn. Na enkele dagen zul je merken dat je je anders voelt na het eten. Voor veel mensen zal dit “luisteren” een nieuw gevoel zijn. Als je leert luisteren naar je lichaam, zul je leren hoe je het beste kunt eten voor een optimale gezondheid.

Vraag. Kan ik echt op gewicht blijven zonder calorieën te tellen of op portie groottes te letten?

Antwoord. Ja! Zo leef ik namelijk, en dat kun jij ook, je kunt leren om te luisteren naar je lichaam, wanneer het genoeg gegeten heeft. Na jarenlang diëten, heb ik mezelf weer aangeleerd om naar mijn lichaam te luisteren, wanneer ik moest eten en wanneer ik genoeg had gehad. Iedere dag is anders; sommige dagen heb ik meer eten nodig dan andere dagen, afhankelijk van of ik sport, stress en hormonen. Maar ik hoef geen calorieën te tellen om te weten wanneer ik genoeg heb gehad; mijn lichaam verteld het en ik weet hoe ik ernaar kan luisteren. Ga geen calorieën meer tellen, op de lange termijn werkt het toch niet.