Heel goed dat je op zoek bent naar online koolhydraatarme recepten. Grote kans dat je de voordelen van een koolhydraatarm dieet bekeken hebt en hebt besloten hiermee af te gaan vallen.
Aan het vinden van goede koolhydraatarme recepten zitten echter nog wat haken en ogen. Wie online zoekt kan namelijk voor verrassingen komen te staan. Het grote risico van internet is dat iedereen er zijn ei op kwijt kan en ook ten onrechte kan beweren dat recepten ‘koolhydraatarm’ zijn.
Wat zijn nu de grootste gevaren van online koolhydraatarme recepten en hoe zorg je ervoor dat jouw recepten wel veilig zijn? Dat lees je in dit artikel.
Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet heeft een aantal grote voordelen, nog los van het grote effect dat je ermee kunt bereiken:
- Makkelijk te volgen
- Goedkoop, want je hoeft er geen specifiek dieet voor aan te schaffen
- Vorm te geven naar je eigen smaak
Want het betreft een dieet waarbij je de recepten gewoon van internet kunt plukken! Dat is heel anders dan we gewend zijn van de gevestigde diëten, die ons klauwenvol geld kosten. Bij de meeste diëten bepaal je inmiddels op maandbasis abonnementskosten. Dat hoeft bij een koolhydraatarm dieet niet.
Betekent wel dat je veel zelf uit moet zoeken. En met online recepten kan dat verkeerd gaan.
Online koolhydraatarme recepten
Iedereen die dat wil kan een website beginnen met koolhydraatarme recepten of zijn of haar recepten delen op de vele receptensites die er al zijn. Noem bijvoorbeeld smulweb.nl. Maar dat een “koolhydraatarme aardappelschotel met roomsaus” niet per definitie koolhydraatarm hoeft te zijn, kan je misschien nog niet direct raden. Je vertrouwt erop dat de deler van het recept de juiste informatie met je deelt en gaat aan de slag met het recept. Dat aardappelen van zichzelf veel koolhydraten bevatten en roomsaus al dikmakend leest, laten we dan even buiten beschouwing.
Vaak kun je zien hoeveel voedingswaarden een recept hebben, maar niet altijd. Dat maakt meten lastig. Ook hoeven de voedingswaarden niet altijd te kloppen. Iemand kan ook zomaar wat hebben ingevuld.
Het gevolg is dat jij vol vertrouwen aan je koolhydraatarme leventje begint, zonder dat er echt iets verandert. En uiteindelijk denk je dat het koolhydraatarme dieet voor jou (óók) niet werkt.
Mensen zetten vaak helemaal niet bewust foutieve informatie online. Maar het schaadt jouw afvalproces wel als jij jezelf hieraan optilt. Wees dus altijd kritisch en lees je goed in om te weten wat je van een goed koolhydraatarm dieet mag verwachten. Dieetkompas kan je hierbij helpen.
Richtlijnen voor koolhydraatarme recepten
Wil je toch online blijven zoeken naar koolhydraatarme recepten? Dan hebben we hier een aantal richtlijnen voor je (ontleend van Dieetkompas.nl):
- Aardappels, rijst, pasta en brood zijn producten die in een koolhydraatarm dieet gemeden worden. Bereid dus geen gerechten met deze ingrediënten, tenzij je voor jezelf bewust een afweging kunt maken.
- Kant-en-klare sausjes en jus zijn een no go, die bevatten heel veel verborgen suikers (en dus koolhydraten).
- Ga in de reacties na of anderen ervaringen delen en kunnen aangeven of ze resultaat hebben geboekt met het recept (kan wel even goed zoeken zijn).
Wil je helemaal zeker zijn dat je goed koolhydraatarm eet? Kies dan voor een dieetboek met recepten. Die kosten niet zoveel als een heel dieet en helpen je wel gelijk goed op weg. De kans is groot dat je na het gebruiken van zo’n boek heel goed zelf kunt bepalen of een recept op internet koolhydraatarm is of alleen maar zo genoemd wordt.