Koolhydraten maken je dik?!

Er is altijd wel wat te zeggen over afvallen. Diëten gebruiken allemaal zo hun eigen manier om mensen te overtuigen af te gaan vallen. Zo gebruikt Weight Watchers al sinds jaar en dag een puntensysteem.

Je telt dan de punten van bepaalde voeding en kunt zo bepalen of je hier nog meer van mag eten of het beter kan laten staan.

Sonja Bakker gebruikte vooral calorieën tellen (wat Weight Watchers in principe ook deed, alleen werd het anders genoemd). En nu is de nieuwe tendens dat je juist koolhydraten moet tellen.

Hoe zit dat nu met koolhydraten? Maken ze je echt zo dik?

 

Calorieën

Om te begrijpen hoe koolhydraten werken, moet je het grote geheel kunnen zien. Calorieën is de naam die we gegeven hebben aan een combinatie van drie voedingsstoffen, namelijk:

  • Eiwitten
  • Vetten
  • Koolhydraten

Gezamenlijk vormen deze drie de term “calorieën”. De diëten die je voorheen calorieën lieten tellen, hielden zich dus al bezig met de voedingsstoffen eiwit, vet en koolhydraten.

Maar het koolhydraatarme dieet (of de koolhydraatarme levenswijze) gaat een stap dieper: alleen de koolhydraten worden aangepakt.

 

Waarom koolhydraten?

Over het algemeen zou je, in een gezond voedingspatroon, zo’n 10 tot 20% eiwitten eten en voor de rest vetten en koolhydraten evenwichtig verdelen. Onder vetten worden hier de gezonde vetten beschouwd, die je lichaam nodig heeft om energie uit te halen.

Maar nu is het tegenwoordig zo dat we weinig van die gezonde vetten eten in verhouding tot koolhydraten. We eten veel te veel van die koolhydraten.

Dat heeft weer te maken met de wijze waarop ons leven is ingericht. We leven allemaal gehaast en gestrest en makkelijke maaltijden liggen voor iedereen voor het grijpen. Nu heeft dat natuurlijk ook een keerzijde. Want al die producten die we makkelijk en snel vinden, zitten volgestouwd met koolhydraten.

 

Functie

De functie van koolhydraten in voeding is de laatste jaren enorm verschoven. Waar het voorheen gewoon een onderdeel was, worden koolhydraten tegenwoordig ook gebruikt als smaakmaker. Eten wordt op smaak gemaakt met sausjes, jus en allerlei andere toevoegingen waar enorm veel koolhydraten in zitten.

In feite zijn dat gewoon suikers. Ze worden door je lichaam snel opgenomen, maar niet snel verbrand. Wel worden ze opgeslagen als vet.

 

Koolhydraten mijden?

Is het dan verstandig om koolhydraten uit de weg te gaan? Het is zeker de moeite waard om uit te kijken naar alternatieven. Een bekend alternatief is door de verhouding van eiwitten wat op te hogen. Zo krijg ja vanzelf meer gezonde vetten binnen en worden de koolhydraten min of meer verdrongen.

Afhankelijk van je eigen wensen en ideeën bij een gezond gewicht en een gezonde wijze van afvallen, loont het zeker de moeite om je nog eens wat meer te verdiepen in zowel een koolhydraatarm dieet als in koolhydraatarme recepten.

 

Conclusies

Koolhydraten zijn de nieuwe calorieën. Door ze te tellen kun je makkelijk voorkomen dat je te dik wordt en er teveel van binnenkrijgt. Er zijn alternatieven, waaronder eiwitten. Als je daarvan gebruik wil maken kun je het beste zoeken naar koolhydraatarme recepten.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website